Historiaa

"Suomessa on verkkopallopeliä harjoitettu melko kauan, aina 1880-luvun loppupuolelta saakka. Aluksi esiintyi se kuitenkin vain seurapelinä, jonka avulla vapaahetkinä huviteltiin. Vasta noin vuodesta 1905 saakka, jolloin meillä pantiin toimeen ensimmäiset verkkopallokilpailut, alettiin peliä harjoittaa urheiluna. Kehitys kulki vähitellen eteenpäin. Vuonna 1911 muodostettiin Suomen Verkkopalloliitto (S. V. L.), johon tähän mennessä kuuluu jo 10 seuraa." (Lähde: Verkkopallopeli, Elsa Hagan, Otava 1929).

Suurin piirtein samoihin aikoihin alkoi verkkopallo "pomppia" Hämeenlinnassa. Oli innokkaita verkkopallon ystäviä, jotka ottivat pelin ensi askeleita "rantatorin", nykyisen linja-autoaseman pihalla varsin vaatimattomissa olosuhteissa.

Seuraavaksi verkkopalloa siirryttiin pelaamaan sotilaallisen turvalliselle Suomen kasarmien alueelle. Tällä alueella pelanneen joukon ajatuksissa alkoi kyteä ajatus oman seuran perustamiseksi Hämeenlinnaan.

Vuonna 1938 tennisväki siirtyi pelaamaan uuden uutukaiselle Kaurialan kentälle, jossa jyrä kulki varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Samana syksynä tenniksen harrastajat pääsivät avaamaan sisäpelikauden Hämeenlinnan Lyseon tiloissa.

Näinä aikoina oli kuitenkin kypsynyt ajatus oman seuran perustamisesta siinä määrin, että kun koitti kesäkuun 14 p. 1939, saapui Oikeusministeriöstä vahvistus Hämeenlinnan Verkkopalloseuran rekisteröinnille. Tämä oli juhlapäivä seuran jäsenille. Heidän aktiivisen toimintansa ansiosta oli päästy näin pitkälle.

Seuran ensimmäiseen hallitukseen valituiksi tulivat:

KJ Cederberg, H Angelma, B Kajander, Toini Alava, V Therman, A Rosenlöf, Kasija Arramaa ja E Helanen. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin pankinjohtaja KJ Cederberg.

Hämeenlinnan Verkkopalloseuran virallinen toiminta voitiin aloittaa.

Toiminta jatkui tasaisesti voimistuen

Vuosi 1947 merkitsi seuran niukkaan kenttätilanteeseen huomattavaa parannusta. Aulangon tenniskentät siirtyivät Suomen Matkailijayhdistyksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti seuran käyttöön.

Vuonna 1948 aloitti seuran junioritoiminta oman osastonsa puitteissa nuorten pelaajien koulutuksen aktiivipelaajien johdolla. Seuran oma merkki sai lopullisen muotonsa ja pula-ajasta huolimatta oli jokaisella seuran jäsenellä mahdollisuus pukeutua omaan, yhtenäiseen peliasuun - vihreään villapaitaan.

Nimenmuutos Hämeenlinnan Verkkopalloseurasta Hämeenlinnan Tennisseuraksi hyväksyttiin vuonna 1958.

Liikuntahalli Hämeenkaari valmistui vuonna 1961 avaten ovensa myös tenniksen harrastajille.

Vuonna 1971 Aulangolle saatiin kaksi uutta kenttää, mikä mahdollisti merkittävästi uusien harrastajien mukaantulon.

Vuonna 1973 pystyttiin valmennustoimintaa tehostamaan huomattavasti kun Hämeenlinnan Tennisseura hankki pallotykin lähinnä nuorten valmennuksen apuvälineeksi.

Tennisolosuhteet kohentuivat Hämeenlinnassa entisestään vuonna 1981 kun Hämeensaareen valmistui neljä asfalttipintaista kenttää.

Hämeenlinnan Tenniskeskus Oy perustettiin 14.7.1983

Vuosi 1983 oli merkittävä hämeenlinnalaisille tenniksen harrastajille, sillä 14.7.1983 perustettiin Hämeenlinnan Tenniskeskus Oy. Perustaminen tapahtui pienen ryhmän toimesta yksityisten osakkeenomistajien avustuksella. Ahveniston harjun kupeeseen, paikkaan, jossa oli kisattu vuoden 1952 kesäolympialaisten nykyaikaisen 5-ottelun ammunta, rakennettiin aluksi kahden kentän halli paikkaamaan paikkakunnalla vallinnutta suurta normaalimittaisten ja oikeapohjaisten tenniskenttien puutetta. Vuonna 1987 Hämeenlinnan Tenniskeskus Oy laajensi ja tuplasi kenttien määrän neljäksi Bolltex-pintaiseksi kentäksi. Tämän jälkeen hallin viereen rakennettiin vielä yksi ulkokenttä.

Vuonna 1986 seuran jäsenmäärä oli kohonnut jo 257:ään, joista junioreita oli 114. Valmentajia oli 15.

Vuonna 1988 seurassa oli huikeat 150 nuorta tennisharrastajaa. Salivuoroja oli käytössä kaikkiaan yli 80 h /vko. Harjoittelun pääpaino oli Tenniskeskuksen tiloissa ja kesällä Aulangon tenniskentillä.

Hämeenlinnan Tennisseuraa edustaneita menestyneitä pelaajia:

- Seuramme ensimmäinen A-luokan pelaaja oli Ilpo Paloheimo.

- Vuonna 1959 Reijo Ruokonen parinsa Pekka Peterse-Dyggven kanssa voitti nuorten SM:n 4-pelissä.

- Vuonna 1962 Veikko Syyrakki saavutti C-luokan Suomenmestaruuden.

- Vuonna 1964 Pekka Karikoski aloitti pitkän ja menestyksekkään tennisuransa voittamalla Aulanko Cupin B-sarjan mestaruuden.

- Vahvoja nimiä hämeenlinnalaisessa tenniksessä ovat olleet myös muiden muassa Helmisen veljekset Riku ja Hannu sekä Timo Juvankoski.

Hämeenlinnan Tennisseura tänään

Hämeenlinnassa on hyvät mahdollisuudet pelata tennistä sekä kesällä että talvella. Seuran jäsenten käytössä on kesäisin Aulangon luonnonkauniissa maisemassa neljä massakenttää ja talvikaudella Poltinaholla Hämeenlinnan Tenniskeskus Oy:n isännöimät neljä sisäkenttää.

Seuran toiminta-ajatus:

Tarjota Hämeenlinnassa kaikille mahdollisuuden oppia, pelata ja kehittyä tenniksessä – niin aloittelijana, harraste- kuin kilpapelaajana, niin naisena kuin miehenä, lapsena, nuorena ja seniorina.

Hämeenlinnan Tennisseura järjestää vuosittain kansallisia kilpailuja, joista kesäkuussa pelattava Aulanko Cup pelattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1958. Voittajaksi tuolloin pelasi Sakari Salo.

Vuonna 2009 toteutettiin Aulangon tenniskenttien huoltorakennuksen peruskorjaus Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinnan Tennisseuran yhteistyönä. Kesällä 2012 uusittiin Aulangon tenniskenttien 1 ja 2 aidat.

Vuonna 2010 seurassamme oli noin 100 jäsentä. Vuonna 2016 jäsenmäärä oli jo 177 Jäsenmäärä lisääntyi  seuraavana vuonna 29 jäsenellä eli kokonaisjäsenmäärä vuonna 2017 oli 206 jäsentä.

HTS kehittyy, pysyy ja tunnustetaan jatkossakin arvostettuna hämeenlinnalaisena urheilun erikoisseurana.