Tenniksen etikettisäännöt

Tenniksessä on joitakin erikoispiirteitä ja kirjoittamattomia etikettisääntöjä, jotka on syytä tietää.

I. Rehellisyys ja rehtiys

Tenniksessä pelataan usein ilman tuomaria, joten pelaajat toimivat itse tuomareina. Kumpikin tuomitsee oman puolensa ja vastustajan tuomioihin on luotettava. Siksi molempien pelaajien on oltava rehellisiä tuomioissaan ja epäselvissä tilanteissa ratkaistava tilanne vastustajan eduksi.

Säännöissäkin lukee: ”Jos et ole varma, onko pallo sisällä vai ulkona, sinun on hyväksyttävä se sisällä olleeksi.” Uusia palloja ei mielellään pelata saati vaadita.

Toisinaan rehti pelaaja tuomitsee oman lyöntinsä vääräksi, jos vastustaja on ollut niin huonosti sijoittunut, ettei pystynyt näkemään selvästi pallon pomppua.

II. Vastustajan kunnioittaminen

Tennispelaaja ei pyri vahingoittamaan vastustajaansa lyömällä tahallisesti tätä kohti. Etiketti koskee erityisesti iskulyöntejä ja syöttöjä, mutta myös etukentältä lyötyjä ohituslyöntejä. Tähän liittyy olennaisesti myös vastustajan taitojen huomioiminen: huippupelaajat voivat toisinaan lyödä nelinpelissä myös kohti verkkopelaajaa, koska heillä on niin nopeat reaktiot ja taitava mailankäsittely, että vaara osua muuhun kuin mailaan on pieni.

Jos pelaaja lyö vahingossa pallon kohti vastustajaa tai osuu häneen, on hyvä pyytää anteeksi nostamalla kättä, katsomalla silmiin ja pahoittelemalla vahinkoa.

III. Kohteliaan pelaajan käytös

Tennispelaaja käyttäytyy, kuten tyylikkään urheilijan kuuluukin. Hän ei kiroile äänekkäästi oman virheensä jälkeen, vaan pitää ”mölyt mahassaan”.

Hän tuomitsee vastustajan väärät lyönnit kuuluvasti, eikä sorru pilkkaamaan vastustajaa hänen virheestään. Myös tuulettaminen tai ”Come on!” –huuto vastustajan virheeseen päättyneen pisteen jälkeen on sopimatonta käytöstä.

Kohtelias pelaaja sanoo kuuluvasti pistetilanteen ennen ykkössyöttöään eikä pyri vääristelemään pistetilanteita.

Tyylikkään urheilijan näkyvimpiä tunnuspiirteitä on myös kyky kehua vastustajaa tämän onnistuneen suorituksen jälkeen. Kehumiseen soveltuu tenniksessä parhaiten taputus, jossa vapaalla kädellä taputetaan mailan jänteitä.

Yleiseltä olemukseltaan tyylikäs ja kohtelias pelaaja on valoisa, hymyilevä ja positiivinen.

IV. Muiden pelaajien huomioiminen

Tennispelaaja antaa muille pelaajille mahdollisuuden harjoitella ja pelata häiriöittä. Häiritseväksi käytöksi voidaan katsoa kuuluvaksi mm. äänekäs keskustelu kentän laidalla, kännyköiden pitäminen päällä katsomossa tai viereisellä kentällä sekä kovaääninen kiroilu tai mailan ja pallojen paiskominen. Kentän laidalla tai kentällä ei ole hienovaraista kävellä pallon ollessa pelissä.

Tyylikäs tennispelaaja ei roskaa tennisympäristöä, vaan huolehtii omalta osaltaan sen siisteydestä.

Harjoiteltaessa muiden kanssa yhdessä on muistettava, että huonosti keskittyminen tai ”läskiksi laittaminen” pilaa myös muiden treenit ja peli-ilon.