Tamperelainen Roni Rikkonen voitti Aulangon Finnish Tour -kilpailun viime kesänä. Kuva: Riku Hasari

Tennistähtiä kisojen puutteessa Aulangolle? – HTS toivoo loppukesälle pelastusta tennisvuoteen

Hämeenlinnan Tennisseuran puheenjohtaja arvelee elokuisen Suomen kiertueen kilpailun houkuttelevan huippuja, jos Aulangolla suinkin pelataan.

Koronakevät muutti Hämeenlinnan orastavan tennisbuumin pidemmän aikavälin epävarmuudeksi. Hämeenlinnan Tennisseura joutui perumaan maaliskuun puolivälin kansalliset hallikisansa, ja nyt on selvää, että myös kesäkuun toisen viikonlopun perinteinen Aulanko Cup jää pelaamatta.

Tennisseuralle jäi vain yksi Suomen Tennisliiton alainen turnaus järjestettäväksi, elokuun 21.–23. päivälle sijoitettu Finnish Tourin osakilpailu.

– Siitä ei vielä ole päätöstä, mutta voi olla että se toteutuu. Käymme tilannetta viikoittain läpi Tennisliiton kanssa, Hämeenlinnan Tennisseuran puheenjohtaja Pertti Kiviniemi kertoo.

Kotimainen tenniskausi alkaa porrastetusti kesäkuun alussa pienillä kisoilla. Aulanko Cup peruttiin Kiviniemen mukaan siksi, että noin lähellä kauden alkua Aulangon massakentät eivät ole tarpeeksi hyvässä kunnossa pelaajille eivätkä pelaajat vireessä massalle.

– Ainakaan meidän pelaajillamme ei olisi tarpeeksi tuntumaa, Kiviniemi toteaa.

Ruusuvuori halutessaan ykkössijoitettuna Aulangolle

Maanantaina Tennisliitto tiedotti, että Suomen perinteikkäin kansainvälinen tennisturnaus, ATP Challenger -kilpailu Tampere Open on tältä kesältä peruttu. Turnaus saattaa yhdistyä marraskuun Tali Openin kanssa.

Ammattilaisliitto ATP ja Kansainvälinen tennisliitto ITF ovat peruneet kaikki turnaukset heinäkuun 13. päivään asti. Tampereen turnausjohtaja Veli Paloheimo arveli Suomen Tennisliiton tiedotteessa, ettei ainakaan heinäkuussa pelattaisi yhtään ammattilaiskisaa.

Tämä saattaa ohjata Suomen huippupelaajat hakemaan pelituntumaa kotimaan kiertueelta. Toistaiseksi Finnish Tourin kesän ohjelmassa on vielä kesäkuun lopun Helsingin SM-turnaus, heinäkuun toisen viikonlopun Hangon kilpailu sekä Hämeenlinnan koitos.

– En ihan poissulkisi sitä, että nuorta helsinkiläistä maamme kärkipelaajaa kiinnostaisi siinä tilanteessa tällainen tilaisuus. Vain 100 kilometrin matka ja hyvää peliä hänelle täällä, Kiviniemi haaveilee Emil Ruusuvuoresta (ATP-ranking 101) Aulangon ykkössijoitettuna.

– Toki toivomme pelien käynnistymistä kaikilla rintamilla.

Kisojen painoarvo ei ainakaan laske, vaikka jaossa on yhtä paljon rahaa ja ranking-pisteitä kuin viime vuonnakin.

– Tiedän, että esimerkiksi Tampereella on paljon pelaajia, jotka harjoittelevat tällä hetkellä, mutta kisoista on kova puute. Suomalaisia pelaajia varmasti kiinnostaa kautta linjan Hämeenlinnan turnaus, ja toivotaan, että pystymme sen järjestämään, Kiviniemi sanoo.

Finnish Tourin kauden ensimmäisistä kisoista Vaasan ja Kaarinan turnaukset on peruttu ja Jyväskylän siirretty syyskuulle.

Toiminta jäissä lähes koko kevään

Kotimainen huipputurnaus Aulangolla olisi Hämeenlinnan tennisvuoteen kaivattu piristysruiske.

HTS:n oma toiminta on ollut keskeytettynä 13. maaliskuuta lähtien, ja sen on tarkoitus jatkua vasta kesäkuun puolella. Yhtä kauan on suljettuna myös Hämeenlinnan Tenniskeskus, paikkakunnan keskeisin harrastuspaikka Poltinaholla.

Yhteensä Kiviniemi laskee, että tennistoimintaa vaille on jäänyt seuran alueella satoja harrastajia.

– Talvella valmennuksessamme kävi hallissa joka viikko vajaat 200. Yhteensä tennistä pelaa Hämeenlinnan seudulla noin 350 ihmistä. Kaikki heistä eivät tietenkään ole seuran jäseniä.

HTS pohtii parhaillaan sitä, millaiseksi kesän toiminta muotoutuu. Jonkinlaista lähivalmennusta tullaan tarjoamaan Aulangolla 8. kesäkuuta alkaen.

Valmentajien työpanos elintärkeää

Uudet rajoitukset vaarantaisivat Kiviniemen mukaan tenniksen kehityksen pidemmäksi aikaa.

– Meillä oli valmennuksen näkökulmasta erittäin hyvä jakso kevättalvella. Meillä alkoi olla 14–15-vuotiaissa jo ihan kunnon viiden pelaajan ryhmää, jolle olisi nyt ollut tärkeä saada kilpailutuntumaa, jos he ajattelevat tulisemminkin tennisuraa. Katkokset ovat aina pahoja alle 20-vuotiaille tennispelaajille, Kiviniemi pohtii.

Oma haasteensa on myös pienehkön seuran talous. HTS lomautti kolme valmentajaansa toukokuun loppuun asti, mutta myös palautti jäsenten valmennusmaksut ajalta 13.3.–31.5.

– Toivoisin, että valmentajiemme työsuhteet säilyvät, ettei ketään olisi pakotettu etsimään muuta tekemistä tenniksen sijaan. On laji mikä tahansa, jos toimintaa ei pystytä nopeasti ajamaan ylös, siinä hukataan useita harrastajia. Siinä, että saataisiin taas kehitettyä pelaajia uusista harrastajista, menee useita vuosia. Pelaajaa ei tehdä yhdessä kesässä, Kiviniemi huomauttaa. HäSa

Aulangon kentät auki ensi viikolta alkaen

Hämeenlinnan Tennisseura alkaa tällä viikolla kunnostaa kotikenttiään Aulangolla. Neljän massakentän kompleksin on määrä aueta pelaajille vähitellen ensi viikolta alkaen.

HTS-puheenjohtaja Pertti Kiviniemen mukaan tenniskentät olisivat näin ollen täydessä pelikunnossa kesäkuun alussa.

– Jos pääsemme viikonloppuna aloittamaan työt, annamme ensin talkoolaisten pelata. Siinä menee noin viikko tai kaksi, että näillä kentillä pystyy kunnolla pelaamaan, sillä massakentät vain paranevat pelatessa. Jos talkoolaisemme käyvät vielä viikolla töissä, voi olla, että ensi viikon (viikko 21) lopulla pääsee väki pelaamaan yhdelle kentälle

Kesäkuun alussa Tennisseura pystyy paremmin järjestämään liiton edellyttämän valvonnan, jotta epidemia-aikanakin voidaan pelata turvallisesti.

Kenttien ylläpitäjien täytyy STL:n mukaan varmistaa muun muassa, että kentillä vältetään lähikontakteja, varusteita ei jaeta ja niitä pidetään kentällä 5 metrin etäisyydellä toisen pelaajan varusteista, ja että kentillä on käsienpesumahdollisuudet. Vuokramailoja ja -palloja ei myöskään saa tarjota.

HTS muokkaa toimintaansa ainakin siten, että kenttiä netistä varatessa pystyisi myös maksamaan vuorot. Tämä vapauttaa ainakin jokusen käsiparin rahankäsittelystä ja silmäparin kenttäturvallisuuden ylläpitoon.

– 90 prosenttia kenttien toiminnasta tulee nyt valvonnan alaiseksi. Mietimme juuri, miten järjestämme sen valvonnan, onko meillä kesätyöntekijöitä aamulla ja illalla, ja valmentajia siinä välillä. Valvonta ei ole meillä yhtä helppoa järjestää kuin isommissa tenniskeskuksissa, koska toimimme pääosin talkoilla. Se aiheuttaa meille paineita, Kiviniemi toteaa.

– Ei ole estettä, että voisimme järjestää mahdollisuuksia halukkaille pelaajille jo ennen kesäkuuta, mutta silloin meidän varausjärjestelmämme ja valvonta alkaa kunnolla pyöriä.

Hämeen Sanomat 12.5.2020 / Samuli Virtanen

 

80 vuotta pitää sisällään monta tennistarinaa!

Hämeenlinnan Tennisseura on vireä vanhus

Hämeenlinnan Tennisseura on perinteinen hämeenlinnalainen urheiluseura. Noin 300 jäsenen seura juhlii kesäkuun 14. päivä 80-vuotissyntymäpäiviään hyvinvoivana laadukasta valmennusta tarjoavana liikuttajana. (HäSa)

Hämeen Sanomat julkaisi toimittaja Joonas Lainesalon kirjoittaman artikkelin 80-vuotissyntymäpäiväänsä juhlivasta Hämeenlinnan Tennisseurasta.

Artikkeli on luettavissa alla olevasta liitetiedostosta.

PDF-tiedostoHTS_on_vireä_vanhus.pdf (351 kB)
Hämeen Sanomien artikkeli 14.6.2019
Hämeenlinnan tennisseuran väkeä kuvattuna kesäkuussa vuonna 2015. Kuvaaja: Esko Tuovinen

(Hämeen sanomat 16.2.2019)

Mielipide: Taustaselvitykset ovat perusasioita seuratoiminnassa

Tiistaina 12.2.2019 oli Hämeen Sanomissa toimittaja Laura Myllykosken kirjoitama tärkeä ja ajankohtainen artikkeli koskien urheiluseuratoimijoiden rikostaustaotteen selvittämistä ja Hämeenlinnan Jalkapalloseuran päätöstä näyttää mallia muille hämeenlinnalaisille urheiluseuroille tutkimalla valmentajiensa rikostaustaotteet.

Artikkelin ”päähenkilön” HJS:n päätös selvittää toimijoidensa rikostausta-asiat on erittäin tärkeä ja huomionarvoinen viesti kaikille muillekin urheiluseuroille.

Muuten varsin ansiokkaassa kirjoituksessa huomiotani herättää kuitenkin tapa, jolla HJS:n toiminta – kaikella kunnioituksellani seuraa kohtaan – tuotiin kovin vahvalla tavalla julkisuuteen ja seura nostettiin kyseisessä asiassa jalustalle ja edelläkävijäksi.

Vertailuun otettiin muutama iso paikallinen seura, joiden tässä asiassa mahdollisesti puutteellinen toimintatapa yleistettiin koskemaan kaikkia muitakin paikallisia seuroja.

Kommentti-osiossa toimittaja kirjoittaa mm., että HJS:n päänavaus rikostaustaotteiden suhteen on tärkeä, mutta muiden lajien hämeenlinnalaisseurojen suhtautuminen toimijoidensa taustojen selvittämiseen oli yllätys.

Myös artikkelin apuotsikon ”Muut hämeenlinnalaisseurat eivät asiasta juuri kysele” todellisuuspohja mietityttää ja ihmetyttää.

Artikkelissa mainittujen seurojen osalta asia saattaa olla niin kuin on kirjoitettu, mutta kuinkahan laajan taustakyselyn toimittaja on tehnyt voidakseen yleistää mainitun puutteellisen toimintatavan koskemaan kaikkia muita hämeenlinnalaisia seuroja.

Hämeenlinnan Tennisseurassa valmentajien rikostausta-asia on hoidettu Oikeusrekisterikeskuksen ohjeiden ja velvoitteiden mukaisesti aikanaan kuntoon ilman, että seura olisi pyrkinyt sillä maakuntalehden etusivulle tai muutenkaan tekemään asiasta sen suurempaa julkisuusnumeroa.

Asian kuntoon saattamisella haluttiin osaltaan varmistaa seuran valmennuksessa ja ohjauksessa olevien lasten ja nuorten turvallisuus.

Seurajohto halusi toteuttaa selvityksen siitä huolimatta, että se luottaa valmentajiinsa täydellisesti.

Hämeenlinnalaisessa urheiluseurakentässä kyseisen asian mallikkaasti hoitaneita seuroja on artikkelin hieman syyttävistä väitteistä huolimatta useampia.

Hämeenlinnan Tennisseuran slogan on ”Perusasiat kunnossa – tulevaisuus hallussa”.

Seuratoimijoiden taustojen selvittäminen on yksi ja erittäin tärkeä osa kunnossa olevia seuratoiminnan perusasioita.

Pertti Kiviniemi

puheenjohtaja

Hämeenlinnan Tennisseura

Kuva: Pekka Rautiainen

Liikunnan taustavaikuttaja

Hämeenlinnan Tennisseuran puheenjohtaja ja yhteishengen luoja Pertti Kiviniemi sai kunnian olla ensimmäinen Hämeen Sanomien julkaisemaan juttusarjaan haastateltu urheilun taustavaikuttaja, eikä suinkaan pelkästään taustavaikuttaja vaan - kuten tiedämme - mitä aktiivisin ja omalla esimerkillään seuraa luonnikkaasti johtava toimija. 

Pertistä ja hänen tennikseen liittyvistä ajatuksistaan kertova juttu julkaisiin Hämeen Sanomissa 5.6.2018 ja koko tarina löytyy alla olevasta  liitetiedostosta.